Úgy gondolod ráérsz rendbe rakatni a motorodat a szezon elején? Sok ezren fogják akkor így gondolni. Hibásan.

Szerintünk nincs értelme ezzel megvárni a szezont, sokkal jobb úgy kezdeni az új évet, hogy tudod a motorod bármikor hadra fogható.

Készülj fel a télre!

A legtöbb motoros a téli idő beálltával pihenőre küldi a motorját. Sokan hibáznak sajnos ekkor, mert nem is gondolnak arra, hogy mielőtt téli álomba szenderülne a szeretett motorkerékpár, mi mindent kell rajta, vele megtenni.

A mi kontinentális éghajlatunkon sajnos, vagy nem sajnos, négy évszak van. A motorozás szempontjából az egyetlen “rossz” évszak a tél.

Mínuszok röpködnek, sózzák az utakat, latyak és jég fedi az utakat, ami a mi szempontunkból nem kellemes, de ugyanígy a motorunk sem szereti ezeket a körülményeket. Ezért néhány hónap kényszerpihenő jön a téli hónapokban.

Mi az, amit feltétlenül tegyél meg, ha leteszed erre az időszakra a motorodat?
  • A legalapabb, amit te magad is megtehetsz: takarítsd le a motorodat, mielőtt elteszed télire! Szabadítsd meg a sártól, száradt növényi maradványoktól (!), különféle szennyeződésektől, így a részei tovább lesznek szépek, tovább élnek.
  • Érdemes teljesen leengedni a tankot! A benzin romlandó, élettartama véges, kicsapódnak belőle az adalékanyagok, amik lecsapódnak a tankban és a karburátorban. Ha a motorodnak fém tankja van, – és mivel a benzinkutak 90%-a vizezi a benzint – a tank berozsdásodhat.
  • Olajozd meg, zsírozd meg a szükséges alkatrészeket!
  • Vedd ki belőle az akkumulátort! Ezt érdemes meleg helyen tárolni, és havonta egyszer feltölteni.

  • Tedd motorállványra a motorkerékpárt, hogy a gumik is kímélve legyenek! Ha nincs állványod, akkor legalább 2-3 hetente kicsit gurítsd ide-oda a motorod, hogy a gumik ne csak egy ponton legyenek hónapokon át terhelve.
  • A legjobb, ha a motorodat száraz, fűtött helyen tárolod. Ha mégis arra kényszerülsz, hogy a szabad ég alatt kell megvárnia a tavaszi rügyfakadást, akkor legalább takard le egy ponyvával, hogy a hó, jég, eső ne áztassa!

A végtelennek tűnő hideg, sötét téli napokat remekül ki tudod arra használni, hogy felkészítsd a motorodat a tavaszra. Ekkor át lehet nézni a motort, de ez lehet tuningolás, lehet javítás, vagy esztétikai javítás is. Érdemes elvégezni az olajcserét, az alkatrészek kenését is. Tavasszal nagyon sokan gondolják majd úgy, hogy indul a motoros szezon, de előtte átnézeti a motorját. Így aztán nálunk is zsúfoltság lesz. Ezért javaslom, hogy a téli hónapokba jusson eszedbe a motorod és Tolna megyében a Motofull Motorkerékpár Szerviz 😉

Ha időpontot szeretnél foglalni nálunk, azt megteheted a 0620 484 0718-as telefonszámon!

Mobil: 0620 484 0718